AON

Kiber kockázatok

 

Kiberbiztonság nincs, de a kockázat kezelésére van megoldás!

 

A kockázatkezelési szakma képviselői világszerte egyetértenek abban, hogy a vállalatok számára a jövő egyik legnagyobb veszélyét a kiber (cyber) kockázatok jelentik.

A mai modern világban a vállalatok működési költségének rendkívül jelentős hányadát az alkalmazott informatikai eszközök, az alkalmazott szoftverek, a kezelt adatbázisok, valamint a megszerzett és fel­dolgozott információk használata teszi ki. Ezért is nagyon fontos, hogy a cégek felkészülten nézzenek szembe például az olyan nem ritka krízis helyzetekkel, amikor tőlük vagy az általuk megbízottól adatok szivárognak ki, tűnnek el, vagy kerülnek illetéktelen kezekbe. Egy ilyen válságos szituációban renge­teg olyan problémát kell megoldani, amelyeknek költségei akár még a vállalatok további működését veszélyeztethetik. Ezen kockázatokra nyújt megoldást a már Magyarországon is létező az adat­védelmi felelősségbiztosítás.

A szerződés megkötésével olyan veszélyekre lehet felkészülni, mint például a személyes adatok hely­telen kezelése, vállalati információk elvesztése, kiszervezésből fakadó problémák, hálózati biztonság, vizsgálati költségek és bírságok térítése, társaság / magánszemély jó hírnevének helyreállítása, elektronikus adatok visszaállítása, multimédia felelősség, zsarolás, hálózatkiesés.

A kockázatok sokrétűsége jelzi, hogy ezen veszélyekkel minden olyan cégnek szembe kell néznie, amely valamilyen IT rendszert használ.

A tapasztalatok szerint a kkv-k rendszerei kevésbé védettek így könnyebb betörni hozzájuk. Jellem­zően nem rendelkeznek katasztrófa tervvel, nem állnak kapcsolatban IT biztonsági szakértőkkel. Adott esetben már egy hálózatkiesés miatti bevételkiesés is súlyos pénzügyi válságba taszíthatja őket, a cég jó hírnevén esett csorba arányaiban nagyobb károkat tud okozni

A nagyvállalatoknál – például az óriási mennyiségű kezelt adat miatt – sok időbe telhet kideríteni, hogy az adatvesztést, vagy adatsértést mi okozta. Ebből fakadóan a hiba kiküszöbölése rengeteg időt és költséget igényelhet. Ráadásul a cég hírnevén esett csorba kiköszörülése gyakorta csak nagyság­rendekkel jelentősebb pénzügyi források bevetésével oldható meg.

Természetesen egy ennyire fontos, ilyen szerteágazó kockázatot kizárólag nagy felkészültséggel lehet professzionális módon kezelni. Ezért a 120 országban jelenlévő Aon hálózat nemzetközi szakértői kialakítottak egy olyan cyber diagnosztikai kérdéssort, amelynek megválaszolását követően bármely vállalat reális képet kaphat a saját tevékenységéből, működéséből adódó adatvédelmi, illetve cyber kockázatokról. (A kérdéssor elérhető itt: https://www.aoncyberdiagnostic.com/.)

A cyber biztosítási ajánlat kidolgozásához egy magyar nyelvű kérdőív kitöltése szükséges.

Ezt követően az Aon a megbízó ügyfél igényei alapján egyeztet a hazai és külföldi biztosító társasá­gok szakértőivel, begyűjti és elemzi a beérkezett ajánlatokat és javaslatot tesz a biztosítói szolgáltatás megválasztására vonatkozóan.

Kiberbiztonság nincs, de a kockázat kezelésére van megoldás!

Kérjük, hogy további információért keresse szakértőnket!

Serfőző Ernő

t: +36 1 815 9888

e:Erno.Serfozo@aon.hu

Kapcsolatfelvétel Expand