AON

Kezesi biztosítás

A bankgarancia nehézségei számos vállalat számára problémát jelentenek. Egy teljesítési vagy jótállási garancia szükségessége esetén sokszor a bankgarancia csak nehézkesen és sokak számára kedvezőtlen feltételekkel érhető el.

A kezesi biztosítás, vagy más néven Bond biztosítás a bankgaranciával egyenértékű, gyorsabban megszerezhető, és sok esetben jelentősen kedvezőbb konstrukciót kínáló biztosítási megoldás a biztosítékadási feltételek teljesítésére. A bankgaranciát elfogadottan kiváltja - jogszabályokban is rögzített - és vele azonos biztonságot nyújt, ráadásul nem befolyásolja a vállalat hitelkeretét.

A kezesi biztosítás, ami Bond néven is ismert a biztosítási fogalomtárban egy teljes értékű alternatívát jelent a bankgarancia helyett. Az üzleti gyakorlatban, elsősorban az építőipari tevékenységekhez kapcsolódóan már jól ismert és alkalmazott megoldást jelent a biztosítékadásra. Ezzel szemben más iparágakban kevesen találkoztak vele, pedig szinte valamennyi gazdasági szereplőnek érdemes lenne megvizsgálnia a kezesi biztosítás konstrukcióját.

A biztosítói kezességvállalásra kiállított kötelezvényt megbízható háttérrel és felügyeleti engedéllyel rendelkező biztosító társaságok adják ki, akár a hazai, akár a nemzetközi piacról egyaránt. Az ajánlatadáshoz és annak feltételeinek kialakításához a minősítés döntően a vállalat pénzügyi mutatószámai és az adott projekt rövid ismertetése alapján történik.

A biztosítékadási kötelezvény kezesi biztosítással történő vállalása a hatályos magyar jogrendszerben lefektetett lehetőség. A jogszabályokban is megjelenő fogalomhasználat jellemzően a „biztosítási szerződés alapján kiállított - készfizető kezességvállalást tartalmazó – kötelezvény”.

A kezesi biztosításnak több változata is van, az adott felhasználási célnak, vagy funkciónak megfelelően, de akár keret jelleggel is igényelhető:

-          Teljesítési                                            - Ajánlati

-          Jótállási                                              - Vámbiztosítéki

-          Keret                                                   - Jövedéki biztosítéki

-          Előleg visszafizetési                            - Bányászati (környezeti rekultiváció)

Az Aon tanácsadási és alkuszi tevékenységével segítségét kínál az egyedi igényeknek megfelelő Bond biztosítás kiválasztásában és menedzselésében, akár nemzetközi szinten is. Piacvezető vásárlóerejét és szolgáltatói csoportját kihasználva ügyfelei számára a pénzügyi eredményességet támogató, a bankgaranciát kiegészítő vagy akár kiváltó konstrukció kialakítását vállalja.

Bármilyen felmerülő kérdés esetén szívesen nyújtunk részletes tájékoztatást valamennyi érdeklődő számára, akár személyesen is.

 

Dr. Hüvösvölgyi Zsombor

Vezető értékesítő

m: +36 20 541 6213

e: Zsombor.Huvosvolgyi@aon.hu

Kapcsolatfelvétel Expand